Fazekas Csaba blogja

Fazekas Csaba blogja

Égés

2019. április 19. - figulus

A Notre Dame tragédiája kapcsán számos honfitársunk fogalmazta meg a közösségi médiában markáns véleményét, amelyekben a tűzeset mögötti bonyolult lelki, természetfeletti vagy kifejezetten ezoterikus összefüggéseket vélték megtalálni. Voltak, akik szerint ez a megérdemelt bosszú Trianonért, a menekültkérdésben tanúsított francia álláspontért, a muszlimok nagy számáért, vagy épp biztosan tudták, hogy Macron politikájáért lesújtott az isteni harag stb. Mosolyogtatóak is lehetnének az efféle agymenések, de nem azok, két okból sem. Egyrészt az ilyen (a kormánypárti médiagőzhengertől persze nem független) vélemények óriási mennyiségben tenyésznek, a jelenség nem marginális, hanem jelentős, az is meglehet, többségi. Másrészt szó sincs arról, hogy csak valami alsóbb társadalmi csoportok információhiányos közegében teremnének bolondgombák, vagyis bocsánat, szóval ilyen átfogó igényű, spirituális világmagyarázatok – a magyarság politikai és szellemi vezérei nagyon is hajlamosak erre a gondolkodásra. Világos példáját adta ennek Semjén Zsolt, a magyar kormány második embere, amikor azon véleményének adott hangot, hogy a Notre Dame tetőszerkezetének és huszártornyának leégésére azért került sor, mert Franciaország "megtagadta (…) saját történelmét, megtagadta önmagát, megtagadta saját kereszténységét és hitét, ez az égő templom valahogy kifejezi azt az apokaliptikus értékvesztést, aminek a nyugati világban tanúi lehetünk”. Reményének is hangot adott, hogy a tűzeset „felrázza a francia nemzetet (…) a saját nemzeti önbecsülésük, a saját történelmük, a saját franciaságuk, a saját kereszténységük tekintetében”.

 

A fanatikusok, legyenek bármely vallás hívei, mindig minden eseményben hajlamosak felfedezni valamiféle isteni akaratot, üzenetet, „jelet”. Nem kell ahhoz háború, sáskajárás, földrengés vagy pestis, elég egy közlekedési baleset, munkahelyi konfliktus vagy elsózott vasárnapi húsleves, hogy abban az „idők jelét”, isten büntetést/jutalmazást, az utolsó idők bekövetkeztére való figyelmeztetést lássanak. (Lassan kétezer éve folyamatosan elérkezünk az utolsó időkhöz, a vallásos figurák valami eseményben mindig felfedezik, hogy most már aztán tényleg biztos.) Egyszerre izgalmas és kényelmes magatartás ez (tudom, sokáig magam is szimpatizáltam efféle világnézettel), izgalmas, mert mindig történik valami elemeznivaló, ami beleillik az ideológiába, és kényelmes, mert mindig igazunk van. Akármi történik, arra mindig önigazolásként lehet tekinteni. Ha jó dolgok történnek velünk, ez azt mutatja, hogy miénk az igazság, az istenünk szeret, áld és védelmez minket. Ha rossz dolgok történnek velünk, ez azt mutatja, hogy miénk az igazság, az ördög ezért támad minket. (Tényleg, akárhogy nézem, logikus.)

A Notre Dame kapcsán eleresztett Semjén-nyilatkozat például a franciák hitehagyásával hozza összefüggésbe ikonikus épületük pusztulását. Én persze nem vagyok ideológiailag annyira képzett, mint a nagy hatalmú főpolitikus, de azért megpróbáltam értelmezni az általa mondottakat. Azt tudom, hogy amióta az emberek szakrális épületeket emelnek, emellett házakban laknak, azóta előfordulnak tűzesetek is. Számos templom égett már le kisebb-nagyobb mértékben háborús gyújtogatástól éppúgy, mint villámcsapástól, vagy tűzrakó emberek figyelmetlenségétől. A felsorolás is köteteket töltene meg, ezért csak a közelmúltba pillantottam bele. 2016-ban a székelyföldi Atyha római katolikus temploma, két hónappal ezelőtt pedig a sepsibükszádi (Kovászna megye) plébánia épülete szenvedett tűzkárt. Semjén logikája szerint erre azért került sor, mert az erdélyi magyarok megtagadták történelmüket, kereszténységüket, az esetek kifejezik a székelyek apokaliptikus értékvesztését? A székesfehérvári egyházmegyéhez tartozó perbáli katolikusok is szörnyen hitehagyóak lehetnek, mert egy januári tűzesetben az ottani Szent Anna templom főoltára teljesen kiégett. Csak a tavalyi év külföldi tűzeseteibe pillantva: 2018 júniusában a walesi Newport temploma, augusztusban a nagyváradi görög katolikus püspöki palota, októberben a finnországi Kiihtelysvaara temploma égett le, egy hónapja pedig a Nyugat-Virginiában található Coal City-é. (Utóbbi helyen a tűzben épen maradt Bibliák lettek önigazolásgerjesztők.) Szóval, ezek szerint a walesiek, a nagyváradiak, a finnek és az amerikaiak egyaránt megtagadták történelmüket, önmagukat, kereszténységüket, ezért sújtott le rájuk isteni bosszú gyorsan terjedő lángnyelvek formájában.

Ja, érdekes módon, időben épp a Notre Dame tragédiájával esett egybe, hogy a jeruzsálemi Al-Aksza mecsetben is kisebb tűz pusztított. Akkor ez azért volt, mert ők sem jó keresztények, vagy azért a franciáknál azért mégis csak jobb keresztények a muszlimok, vagy mi van??? Nem lehet, hogy jobban kell betartani a tűzvédelmi előírásokat, elkerülni a rövidzárlatokat, vagy ha már tragédia történt, akkor eloltani a tüzet, olyan példás gyorsasággal és szervezettséggel, ahogy a párizsi tűzoltók tették. Bebizonyították, hogy értenek a dolgukhoz. Ellentétben Semjén Zsolttal és a hazai ideológiagyártókkal.

A bejegyzés trackback címe:

https://figulus.blog.hu/api/trackback/id/tr9714774808

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása