Fazekas Csaba blogja

Fazekas Csaba blogja

Egy gondolat a Jobbikról

2018. június 07. - figulus

Nem lehet pontosan tudni, mi lesz a Jobbik sorsa a belső törésvonalaik felerősödését követően. Még mindig nem világos, hogy a választási kudarc után sikeresnek ítélik-e a Jobbik vezetői és szimpatizánsai a pár évvel ezelőtt kezdődött „cukiságkampányt” meg „néppártosodást” vagy megpróbálnak újra-radikalizálódni, vagy valami mixtúrát csinálnak ebből, legyen az ő dolguk, nem ehhez akarok hozzászólni.

A Jobbikra egyszerre két dolog is rászakadt, amelyek külön-külön is válságos helyzetet idéznek elő egy politikai pártban, nehogy egyszerre. Egyrészt a választási vereség, az újbóli ellenzékbe kényszerülés keserűsége bármely pártban képes belső feszültséget, megosztottságot, felelős- vagy bűnbak-keresést indukálni. (Itt ráadásul nemcsak arról van szó, hogy a Jobbik vereséget szenvedett, hanem arról is, hogy a Fidesz nagyon-nagyon nyert, a választók nem leváltani akarták a kormányt, hanem nagyobb felhatalmazással a folytatásra biztatni. Az ellenzéki pártok nem erre készültek, hittek az Orbán-rendszer leválthatóságában, nem csoda, hogy még nem tudtak magukhoz térni a voksoláskor kiosztott kapott sallertől.) Másrészt egy szélsőjobboldali, radikális mozgalom, vagy abból kinőtt politikai párt természetes velejárója a folyamatos belső feszültség, gyakran kísérik az ilyen alakzatokat kiválások, szakadások, régi „bajtársak” szembefordulása stb. Ez nem meglepő, hiszen a radikálisok jellemzője, hogy saját pártjukban sem éreznek soha eléggé radikálisnak másokat. Vona Gábor pártjából is voltak már kiválások (Magyar Hajnal, Bertha Szilvia stb.), új – a kiváltakra jellemző módon: sikertelen – pártkezdeményezések, amelyek jobbikosabbak akarnak lenni a Jobbiknál. Ez a két dolog 2018 tavaszán egyszerre jelentkezett a pártban, és okozott válságot, amelynek kimeneteléről ma csak sejtéseink lehetnek. (Véleményem szerint akárhogy próbálják a válságot kezelni, a Jobbik csak tovább fog veszíteni népszerűségéből.)

Egy dolog azért szöget ütött a fejembe: a Jobbik hangnemében, szóhasználatában az elmúlt években bekövetkezett, kétségtelenül gyökeres fordulat, a „néppártosodás” szerintem nem elsősorban a Jobbik stratégiai döntésének a következménye volt. Egyszerűen belekényszerültek egy szerepbe, és az előre menekülést választották. (Nem jött be, az imázsváltás eredményeként ugyanannyian mentek, mint jöttek a párthoz, vagyis nem tudtak sikeresebbek lenni.) Szerintem ugyanis a Jobbik „barátságos” arculatának kialakítása jórészt a Fidesz által létrehozott politikai rendszernek köszönhető, az egykori radikális nacionalisták kényszerpályára sodródtak, és ha már így alakult, meg akarták lovagolni. Az Orbán-rendszer centrális pártját, az azzal összeforrott kormányzatot ugyanis nem lehet jobbról előzni. A már ellenzékben is populista Fidesz alighogy kormányra került, gőzerővel sajátította ki a „tipikus” szélsőjobboldali témákat, és tette hivatalossá a radikálisnak számító kommunikációt. A nemzeti jelleg túlhangsúlyozásában, a határon túli magyarok ügyének harsány felkarolásában, az Európai Unió értékeinek elutasításában, az azzal szembeni propagandában, majd 2015-től a bevándorlás- és idegen-ellenességben, a kereszténykedésben a Fidesz teljesen szélsőjobboldali, radikális politikai útra lépett. Ha kellett, még az ősmagyarkodó attitűdtől sem riadt vissza, hogy elszívja a levegőt jobboldali riválisától. A Fideszt egyszerűen jobbról nem lehetett és már nem is lehet túllicitálni, az autópályán jobbról súrolta a szalagkorlátot, előzhetetlenné tette magát. Egyszerűen középre zárta a Jobbikot, amely kisebb toporgás után megpróbált a középső sávba indexelni, ezen az úton elindulni. Majdhogynem helyet is cseréltek a „mérsékelt jobbközép konzervatív” illetve a „szélsőjobboldali radikális” pozíciók. Persze maradt valami a régi, mozgalmi jellegű, Magyar Gárda körül bábáskodó Jobbikból, elsősorban a Fidesz által jó érzékkel alig bolygatott cigányellenesség, de ez mára teljesen háttérbe szorult.

Mindez persze azt is jelenti, hogy ma Magyarországon egy szélsőjobboldali radikális, ultranacionalista párt van hatalmon, és bírja a magyar társadalom többségének szimpátiáját. A Fidesznek semmi köze a nyugati demokratikus politikai rendszerekben létrejött kereszténydemokrata pártokhoz, csak ezt utóbbiak még mindig nem vették észre. A Fidesz szélsőjobboldaliságát nemcsak az általa tematizált, tipikusan radikális politikai témák leplezik le, hanem a politikai kommunikáció, a szóhasználat, az alapvető demokratikus magatartásminták hiánya is. (Utóbbira ld. például a nyilvánossághoz való viszonyt, és sokminden mást is.) A kizárólagosság-tudat mellett érdemes még megemlíteni a társadalom átrendezésére és átnevelésére irányuló szándékot, valamint az ilyen alakzatokra jellemző vezérkultuszt is. (Jellemző, hogy Vona körül pártjában távolról sem alakult ki olyan miliő, mint Orbán esetében.)

Azáltal, hogy a választók többsége a Jobbikot ugyanúgy elutasította áprilisban, mint a baloldali demokratákat, lehetőséget teremt a pár éve még „nemzeti radikálisoknak”, hogy a középutas konzervativizmus imázsát tartósan magukra öltsék. Más kérdés, hogy tudnak- és fognak-e élni ezzel az eséllyel – szerintem erre kevés az esély. Ez a párt önmaga foglya lett, beleragadt az egykor EU-zászlót égető, holokauszttagadó, cigány- és zsidóellenességében nyíltan náci beszédmódot is használó múltjába, mint egy mocsárba. Egyszerre akar és nem akar ebből kilépni, ebből pedig a belső viták felerősödése és a további hitelvesztés lesz a következmény. A Jobbik az Orbán-rendszer lebontásának jelszavával kampányolt, pedig erős volt benne az igény, hogy ne leváltsa, hanem beleüljön abba. A Jobbik nem tudta meggyőzni arról a közvéleményt (e sorok íróját sem), hogy partner lenne egy demokratikus fordulat elindításában, mert attól félt, hogy ezáltal elveszíti régi törzsszavazóit. Ez a félelem még most is erősebb, mint egy demokratikus jobboldali, konzervatív alternatíva felmutatása iránti igény. Utóbbi pedig a szélsőjobboldalra került túlsúlyos kormányzópárt mellett előbb-utóbb meg fog fogalmazódni. A Fidesz mellett levegő után kapkodó Jobbik megújulása mostani ellenzéki pozíciójában legalábbis kétséges. (Fazekas Csaba)

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://figulus.blog.hu/api/trackback/id/tr714029458

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.06.08. 13:48:59

Lassan csúszik le a Jobbik a ballib csúszdán, még egy 1 év és beolvadnak a DK-ba.

szepipiktor 2018.06.08. 15:19:14

Azért a jobbik hendikepje pont ez a nácifejű toroczkai és csapata volt, mert egy dolog, hogy kik mennek el ezekkel és egy másik, hogy hány passzív, pártnélküli maradt távol tőlük.
Én nem hiszek abban, hogy egy politikus becsületes lenne, de amíg nem lesz egy jobbközép, kerezsztény és polgári alapú párt, addig csak a bolsevik fidesz, mszp, dk és a neoliberálisok marakodnak a koncon.
Miközben mindkét rész típusidegen hazánkban...

2018.06.08. 16:22:57

Amíg vannak oldalak, senki sem törődik a szintekkel. Jómagam azon az állásponton vagyok, a jó csapatokat akkor is a pályán kell hagyni, ha azok ellenfelek. Méltó ellenfelek nélkül pedig nincs jó bajnokság. A fidesz már rég megmutatta, mi az a szint, amiben gondolkodik, csak sajnos nagyon sokan vannak e szint fölött, minden igyekeztük ellenére. Így ha ezeket az embereket az oldalak mellé lehet terelni (lásd Orbán kontra Soros), akkor a fejlett embernek nem marad más választása mint az, hogy mindkettő gazember.

tiszafa 2018.06.08. 17:04:33

Teljesen komolytalan vádaskodásokból áll a cikk.

states1 2018.06.09. 07:22:18

A balliberális értelmiség, vagy ahogy mostanában hívják őket, éttermiség lassan már vagy 30 éve úgy éli a mindennapjait, mint az a bizonyos egyszeri autós az autópályán, egyre többen jönnek szembe velük, de csak azért is ők tudják jobban a kreszt, hiába buknak meg 4 évente a vizsgán.
süti beállítások módosítása